Bericht

Poëzie-Bankje gedicht van de week

Geplaatst op 19 september 2022, 13:14 uur
Illustration

'IEMAND OM AAN TE VERTELLEN - WAT NIET VAN BELANG IS' van Judith Herzberg.

Judith Herzberg (1934) is een Nederlands dichteres en toneelschrijfster. Debuteerde in 1961 als dichteres in het weekblad Vrij Nederland. Haar eerste dichtbundel ‘Zeepost’ verscheen twee jaar later, in 1963. Zij schrijft meestal over gewone dingen, die door haar gedichten heel bijzonder worden. Behalve om haar poëzie is Herzberg ook bekend om haar toneelspelen, o.a. 'Leedvermaak' en 'Rijgdraad', en schreef zij ook scenario's voor televisie en film. Haar gedichten zijn onder meer in het Duits, Turks en Engels vertaald.
 
In 1997 ontving zij de P.C. Hooftprijs voor poëzie. Uit het jury-rapport: 'Haar gedichten gaan niet over wat hoort of wat vaststaat, maar over de wonderlijke wandelingen van de geest, over de slingerende wegen van het leven, over wat men bedoelde maar niet zei of niet kon zeggen, over een gebaar, een gemis, over de verdeeldheid in ieders hart en hoofd.' En in 2018 werd haar de Prijs der Nederlandse Letteren toegekend.
 
Lees verder op www.kb.nl en Wikipedia.

Wil je het gedicht van de week rechtstreeks op je mailadres ontvangen, dan kan dat door een aanmelding via www.tinyletter.com/gedichten.
 


 

Illustration
 
Deel dit: