Project in gebiedsplan 2018

Drijvende Tuinen

Geplaatst op 22 september 2017, 08:42 uur
Dit project is ingediend als voorstel voor het Gebiedsplan 2018 - Het Oostelijk Havengebied
VOORLOPIG BESLUIT:
Dit project wordt opgenomen in het concept Gebiedsplan 2018 - Het Oostelijk Havengebied

In het Oostelijk Havengebied liggen 5 drijvende tuinen naar het idee van provo-voorman en kunstenaar Robert Jasper Grootveld(†’09). De bewoners willen de drijvende tuinen graag behouden. Een aantal buurtbewoners hebben zich verenigd en onderhouden de tuinen. Dit doen zij samen met steun van vrijwilligers uit de buurt. Stadsdeel Oost, het Internationale Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) en De Eester (Buurtcoöperatie-OHG) zijn nauw betrokken bij de drijvende tuinen in het Oostelijk Havengebied. Naast behoud van de drijvende tuinen, kunnen de drijvende tuinen onderdeel worden van een natte ecologische verbinding in het Oostelijk Havengebied en de rest van het gebied in Amsterdam. Een natte ecologische verbinding bestaat uit stapstenen die niet meer dan 3 kilometer uit elkaar liggen en zo een geschikt habitat bieden voor migrerende dieren.

Toelichting

Eén van de drijvende tuinen, De Panama Tuin, ligt aan de Panamakade. De andere vier tuinen, De Yuppie-management, De Oceaan, De Wilde Tuin en De Tuin van Tuinman, liggen aan de Douanesteiger in Entrepothaven. De drijvende tuinen zijn circa 200 m2 per tuin en dragen bij aan Groen in het Oostelijk Havengebied. Groen is waar de bewoners in het Oostelijk Havengebied behoefte aan hebben. De ruimte op het vaste land is schaars. Groen op het water is een prachtig alternatief en een waardevolle toevoeging aan de leefomgeving in het Oostelijk Havengebied. De drijvende tuinen stimuleren de biodiversiteit en zorgen voor verbetering van de oppervlaktewaterkwaliteit. Er groeien zelfs bomen op de tuinen die zorgen voor CO2 opslag en het afvangen van fijnstof. Mensen kunnen de natuur van dichtbij beleven en leren over biodiversiteit en de natuur. De drijvende tuinen prikkelt de nieuwsgierigheid en geeft mensen de kans om te ontdekken, te ontmoeten en te creëren.

Gewenst resultaat 
Tijdens een bijeenkomst voor buurtbewoners, georganiseerd door Stadsdeel Oost, hebben bewoners zich uitgesproken voor behoud van de drijvende tuinen. De drijvende tuinen dienen dan ook een plek te krijgen in het gebiedsplan. Een aantal buurtbewoners hebben zich verenigd en onderhouden de tuinen. Dit doen zij samen met steun van vrijwilligers uit de buurt. Stadsdeel Oost, het Internationale Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) en De Eester (Buurtcoöperatie-OHG) zijn nauw betrokken bij de drijvende tuinen in het Oostelijk Havengebied. Naast behoud van de drijvende tuinen, kunnen de drijvende tuinen onderdeel worden van een natte ecologische verbinding in het Oostelijk Havengebied en de rest van het gebied in Amsterdam. Een natte ecologische verbinding bestaat uit stapstenen die niet meer dan 3 kilometer uit elkaar liggen en zo een geschikt habitat bieden voor migrerende dieren.
Lopend
Illustration
 
Bijdrage aan de prioriteiten:
Hoort bij doelstelling 
Vergroten biodiversiteit op Cruquius tijdens de ontwikkeling van het gebied. (?)
Documenten
Deel dit:
1 projectupdate

Brenda Hunt

Project afgerond

Er is een groep buurtbewoners die zich heeft inzet voor het onderhoud van de Drijvende Tuinen. Het door het stadsdeel ingehuurde bedrijf Donker Groen zal begin 2019 de bamboepalen vervangen en de bewoners ondersteunen bij het laatste snoeiwerk. Er wordt steeds meer aan gewerkt, door steeds meer be... lees meer
0
Open de update in eigen pagina
Laatste 5 reacties Toon alle 28 reacties

Elco Uytdehaage

zo 5 november 2017 11:28
Ja

An Ne

zo 12 november 2017 19:57
Ja: Groen!

Janneke Lam-Hesseling

zo 12 november 2017 21:46
Ja: Het grootste probleem van deze tijd is de aantasting van onze biosfeer. Omdat het een urgent probleem is dat ons allemaal aangaat, schiet iedere stadsplanning die daar geen rekening mee houdt in principe tekort. Daarom steun ik die plannen die oog hebben voor deze overkoepelende problematiek, waarvan... lees meer

An West

di 18 september 2018 09:15
Ja: Heel fijn zo'n biotoop in het water voor mens en dier!

Hans Scholten

vr 30 november 2018 20:55
Ja