Pools kerstrecept van buurtkok Jarek - Vegetarische Bigos
Bigos is het beroemdste Poolse kerstgerecht met een zeer lange traditie. Het is beschreven in vele romans en kookboeken, al vanaf de middeleeuwen. Elke familie heeft zijn eigen Bigos-recept en elk gezin denkt dat hun recept het beste is. Iedereen heeft er goede herinneringen aan omdat het voorbereidingsproces een paar dagen duurt en dan ruikt het hele huis heerlijk. Na Kerst vriezen we de restjes in. De voorbereidingstijd is 8 uur + weektijd.
Ingrediënten voor 8-10 porties:
1 kilo zuurkool
1 kilo witte kool
1 glas groene linzen
een zure appel
een ui
2 eetlepels goede, bij voorkeur zelfgemaakte pruimenjam
10 gerookte pruimen
10 gram gedroogde wilde paddenstoelen
150 ml Poolse Zubrowka (wodka)
4 eetlepels sojasaus
zout
olie
specerijen:
3 knoflookteentjes fijngehakt
10 korrels peper
4 piment
3 anjers
2 laurierblaadjes
theelepel komijn
theelepel kruidenpeper
theelepel hartig
halve theelepel tijm
halve theelepel korianderzaad
halve theelepel mosterdzaad
Week een dag van tevoren de gedroogde wilde paddenstoelen in 1½ kopje koud water. Laat gedurende de nacht staan.
De volgende dag begint de bereiding van de zuurkool. Snij de zuurkool fijn. Verwarm in een pan een grote hoeveelheid olie, gelijk verdeeld over de bodem. Snij de ui in blokjes, bak deze in de olie, voeg de zuurkool, alle kruiden en een eetlepel zout toe. Doe er een liter water bij en laat 1 uur sudderen.
Kook intussen de linzen in zout water. Pas op dat ze niet te gaar worden. Giet af als het klaar is en zet opzij.
Snijd de witte kool (niet raspen). Bak de champignons in kleinere stukjes (maar niet te klein) en voeg de witte kool, gekookte linzen, appel, pruimen, paddenstoelen met weekwater toe. Voeg een glas water en sojasaus toe en laat nog een uur sudderen.
Voeg na een uur wodka en pruimenjam toe, meng goed en voeg een beetje
water toe. Meng grondig en kook op laag vuur minimaal vijf uur, gluur regelmatig in de pan en voeg zo nodig water toe. Tot slot: doe er naar smaak zout bij.
Bigos is op zijn best op de tweede of derde dag, na een paar keer opwarmen. En het lekkerst bij goed, donker brood.
Een typisch Pools kinder kerstrecept kun je vinden in de BuurtBalie krant die deze week ik je brievenbus zal verschijnen!
Je?? smacznie - Eet smakelijk!