Activiteit

voor vrijwilligers: training gespreksvoering moeilijke onderwerpen

Op maandag , 9:00 - 13:00 uur

Maandag 21 september en 28 september
van 9.00 tot 13.00 uur in
training gespreksvoering moeilijke onderwerpen
in Buurtcentrum Oosterpark
3e Oosterparkstraat 159

Voor wie?
Vertrouwenspersonen in vrijwilligersorganisaties en voor actieve vrijwilligers die veel horen in hun vrijwilligerswerk uit Oost.

Waarover?
In je werk als vrijwilliger bouw je vaak een vertrouwensrelatie op met iemand in een kwetsbare situatie. In dit contact zie en hoor je vaak veel.
Misschien maak je je zorgen over een situatie, of neem je gedrag waar, dat je een ‘niet-pluis’ gevoel geeft. Of vertelt iemand je vol vertrouwen iets naars, een geheim dat niet oké is, of over een gebeurtenis met grensoverschrijdend gedrag.
Soms vraag je je af “Wat moet ik hiermee? Hoe moet ik hiermee om gaan?”. Je wilt het vertrouwen niet verstoren en toch zit het je niet lekker. In deze training ga je onderzoeken wat je waarneemt en welk gesprek er mogelijk is in dit soort situaties.


Doelstelling en inhoud:
Op 22 november 2019 heeft Robert Hubers een aantal vrijwilligers in Oost en Zuid een dagdeel getraind over de verbeterde meldcode en de positie van vrijwilligers. Deze vrijwilligers gaan als vertrouwenspersonen in de eigen vrijwilligersorganisatie met andere vrijwilligers in gesprek hoe zij hun niet pluis gevoel vaker met hen kunnen delen. Vermoedens van huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling moeten meer besproken worden
De training is erg gewaardeerd en de deelnemers wilden graag een vervolg.
De training op 21 en 28 september staat ook open voor nieuwe deelnemers die opgeleid willen worden tot vertrouwenspersoon.
Naast informatie en kennis over huiselijk geweld, kinder- en ouderenmishandeling gaan we ook oefenen in gespreksvoering. Zowel het beter leren benoemen van feiten na een niet pluis gevoel als het meer zakelijk leren bespreken van situaties waar je je zorgen over maakt .
De vrijwilligers van de organisaties in Oost hebben een stappenplan ondertekend met daarin de drie eerste stappen van de Meldcode, de namen van de vertrouwenspersonen en de gegevens van de professionele contactpersoon van de Maatschappelijke Dienstverlening. Voor Oud-Oost en de Watergraafsmeer is dat Wilma van der Camp van Dynamo.
De vrijwilligers van deze organisatie willen leren hoe zij eerder consultatie kunnen vragen aan Wilma. Zij zal op dagdeel 1 aansluiten.

In verband met de corona maatregelen is het aantal deelnemers beperkt, meld je dus snel aan.


Programma: maandag 21 en 28 september in Buurtcentrum Oosterpark:
    9.00-9.15 uur inloop met koffie en thee

    9.15-10.30 uur start training door Robert Hubers

    10.30-10.45 uur pauze

    10.45-12.00 uur vervolg training

    12.00-13.00 uur afsluiting en inventarisatie van de wensen onder het genot van een lunch.

Robert Hubers werkt bij VCA en is een ervaren trainer, die eerder vertrouwenspersonen/vrijwilligers in Oost heeft getraind. Op verzoek van degenen die deze trainingen hebben gevolgd is deze training samengesteld. Maar je kunt deze bijeenkomsten ook heel goed volgen zonder de andere trainingen te hebben gevolgd. Wel verzoeken wij nieuwe deelnemers of hun organisatie aan de slag wil met het stappenplan van de Meldcode. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Joke Raak.


Aanmelden:
Joke Raak, preventiewerker Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Amsterdam Oost en Zuid,
JRaak@dynamo-amsterdam.nl, M 06 17 59 15 54.


Locatie
Buurtcentrum Oosterpark, 3e Oosterparkstraat 159
Kosten
Gratis
Doelgroep
Alle volwassenen
Leeftijd
Vanaf 18 jaar
Thema
Veiligheid
start / einde
Gestart op ma 21 september 2020. Beëindigd ma 28 september 2020
Illustration
 
Documenten
Deel dit: