Bericht

Verre tochten

Geplaatst op 31 oktober 2022, 01:51 uur
Illustration

Op de foto: Stads Rietlanden! Afgebeeld zijn de ‘Stads Rietlanden met rechts de Oostelijke Handelskade.
Datering 1922 ca. bron: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam

Maar het fijnste van alles was, dat je hier voortdurend in gevaar verkeerde en op je hoede moest blijven, omdat je elk ogenblik door een rus of smeris in je nek kon worden gegrepen.

Op roof naar De Rietlanden

Van tijd tot tijd gingen wij op roof uit naar de Rietlanden, waar de zeeschepen uit Indië aankwamen en werden gelost. De haven was voor ons een paradijs, vol avontuur, gevaar en toekomstbeloften. Uren lang kon je hier dwalen langs loodsen, waar het geurde naar verre landen, door smalle steegjes tussen de honderden meters lange goederentreinen en over verboden kaden, waar je op kisten en vaten namen las van plaatsen uit de atlas en het aardrijkskundeboekje. Je zag hier zeelieden, echte, die kwamen en gingen met de plunjezak op hun nek, matrozen met vreemde opschriften op het lint van de muts, Javanen en negers. Maar het fijnste van alles was, dat je hier voortdurend in gevaar verkeerde en op je hoede moest blijven, omdat je elk ogenblik door een rus of smeris in je nek kon worden gegrepen. Wij kwamen hier immers niet als onschuldige bezoekers, die maar eens een beetje rondkeken, maar als rover, voor wie niets veilig was. Lood, koper, oud ijzer of touw, alles dat maar een paar centen handelswaarde vertegenwoordigde was van onze gading.

Mannetjesdrop

Naar al dit spul werd niet omgekeken, als er mannetjesdrop of copra gelost werd. De juiste benaming van mannetjesdrop is mij tot op de dag van vandaag onbekend gebleven. Het waren peulachtige vruchten met platte ronde pitten en een zwartbruine, smeerachtige massa, die zoet smaakte. De peulen vonden in de buurt en op school grif aftrek voor een halve cent per stuk en de vraag overtrof altijd het aanbod. Mannetjesdrop had een sterk purgerende werking, hetgeen tot gevolg had, dat na een geslaagd bezoek aan Rietlanden of Handelskade in de klas altijd bijzonder onrustig was.

Tamarinde

Tamarinde is de juiste benaming, het heeft een laxerende werking en werd gebruikt tegen verstopping! Siroop van tamarinde wordt soms verwerkt in snoep, is en dranken.

Deel dit:
Afzender
Stichting Geheugen van Oost verzamelt verhalen over Amsterdam-Oost van (oud-)bewoners en anderen. Wij1019 publiceert regelmatig een verhaal. Alle verhalen zijn te lezen op geheugenvanoost.amsterdam, zodat deze geschiedenis niet verloren gaat.