Bericht

Groene Duurzame Inspiratietocht #1 Word toekomstbehendig

Geplaatst op 28 januari 2020, 13:57 uur

Vanaf vandaag neem ik jullie wekelijks meenemen op een ‘Groene Duurzame Inspiratietocht’ door de wijk. Soms virtueel, maar ook fysiek, echt op pad! We wonen in een mooie stad met prachtige groene initiatieven en zeker ook in het Oostelijk Havengebied.

Wormen verbinden
Sommige initiatieven zoals een wormenhotel helpen ons aan een gezonde bodem en dat is de basis van een gezond leven.  Slimme wormenhotel eigenaren weten dat de bodem alles behalve een dooie boel is. Een gezonde bodem barst van het leven. Niet alleen regenwormen en insecten, maar ook een verbijsterende hoeveelheid bacteriën, schimmels en andere micro-organismen. Met een wormenhotel kunnen we de biodiversiteit verhogen en de bodemkwaliteit van de Amsterdamse Bodem verbeteren.

Hittestress
Ik woon samen met mijn partner en hond ook in het Oostelijk Havengebied en dan wel op het KNSM-eiland. De kades van het KNSM-Eiland zijn prachtige bio-diverse groenstroken langs het water. Hier geniet ik heel erg van. De pleinen vindt ik op het KNSM-Eiland te versteend. Hier heb ik ooit een initiatief voor opgezet, samen met een buurvrouw en nog 45 andere initiatiefnemers, maar dat plan  mocht het niet halen. Minder steen en meer ( eetbaar-) groen in niet van de grond gekomen door dat sommige eilandbewoners alles willen houden zo als het nu is. Ik vindt het ontwerp van het KNSM-Eiland ook mooi, maar er mag wat mij betreft wel wat meer groen en minder steen.  Zeker als de zomers heter gaan worden, dan fungeren de stenen als een steenoven en kun je last krijgen van hittestress.

Geveltuin
Wat je natuurlijk wel kunt doen is een eigen geveltuin aanleggen. Zo hebben wij rond ons gebouw veel stokrozen en andere klimplanten als wingerd en blauwe regen groeien. Toch zijn er heel veel plekken waar weinig biodiversiteit te vinden is zoals aan de noordkant van het IJ. Er wordt wekelijks gemaakt, en geen bloemenrand voor de bijen. Dat kan echt anders.  Dat is jammer want de gemeente ondersteunt jou initiatief om een geveltuin aan te leggen.  Via deze link kun je voor jezelf of je gebouw een geveltuin aanvragen.  Als je dat nu doet, kun Jij de komende lente al genieten van je eigen gekweekte kruiden en bloemen. Ook help je de bijen als een bij-vriendelijk bloemenmengsel gebruikt.

En waarom geen eetbaar groen?
Omdat er in Amsterdam ook veel vervuilde grond  aan de oppervlakte ligt is het niet overal mogelijk om voedsel te kweken. Vierkante-meter bakken kunnen een uitkomst bieden zoals hier aan de zuidkant van het KNSM-Eiland.

Bij een initiatief moet je ook altijd geduld hebben en blijven werken aan draagvlak. Niet iedereen houdt van groen, maar als we nu wijn of bier kunnen verbouwen door hop te planten rondom het levant-plein, is dan in eens iedereen wel om? We zullen het meemaken.  Door wekelijks dit blog te schrijven hoop ik meer medestanders te krijgen voor meer groen in het Oostelijk Havengebied.  Mijn droom is om samen de buurt groener en eetbaarder te maken. Lokaal voedsel produceren en een fijne duurzame plek te creëren waar iedereen zich fijn veilig en gezond voelt.

Gluren bij de Buren
Ik wil op zaterdagmiddag 15 februari een fietsexcursie organiseren naar de West Indische Buurt waar we worden rondgeleid door Dineke Huizenga. Graag wil ik jullie daar inspireren wat je in je buurt kunt doen aan biodiversiteit en het opvangen van veel plensbuien. Vaak gaan beide maatregelen hand in hand en versterken elkaar. Meld je aan voor deze excursie door mij een mailtje te sturen naar info@rudyklaassen.nl met in het onderwerp: west indische buurt

Gratis Tips
Wil jij tips voor meer groen in de buurt? Klik op deze link en dan voorzie ik jou met nog meer inspiratie voor een groen Oostelijk Havengebied.

Tot de volgende week

Groene Groet,

Rudy Klaassen

Illustration
wormen verbinden
Deel dit: