Bericht

Aardappel gratin, geroosterde bloemkool en bietensalade a la Ottolenghi

Geplaatst op 12 december 2019, 18:04 uur

Aardappel gratin

1.    Schil de aardappelen en snij ze in dunne schijven.

2.    Kook ze even met wat zout. Ze mogen nog best een beetje hard zijn.

3.    Doe ze in een ovenschaal, voeg peper, nootmuskaat, paprikapoeder, snufje kaneel, verse knoflook (geperst of geschaafd) toe.

4.    Bestrooi met geraspte belegen of oude kaas.

5.    Giet er een bekertje slagroom over (voor vier personen 250 ml).

6.    Schuif in een oven op 180/200 graden. Laat minstens 30 minuten in de oven, tot de aardappelen mooi bruin zijn gekleurd.

 

Geroosterde bloemkool

1.    Maak een bloemkool schoon en verdeel hem in niet te kleine roosjes.

2.    Verdeel de bloemkoolroosjes over een met bakpapier beklede bakplaat en schenk er de olijfolie over.

3.    Kruid met peper en zout naar smaak en hussel alles goed door.

4.    Steek in de oven voor 15 tot 20 minuten.

Schep de bloemkool regelmatig om tot ze mooi goudbruin kleurt.

Bestrooi met de peterselie en laat een paar minuten afkoelen voor je de geroosterde bloemkool serveert.

 

Bietensalade a la Ottolenghi (ongelooflijk lekker!)

Ingrediënten

●      1 kg rode bieten, schoongeborsteld, met schil

●      2 el olijfolie

●      1 1/2 tl komijnzaad

●      1 kleine rode ui, in dunne plakken (100 g)

●      1 kleine ingemaakte citroen, schil en vruchtvlees fijngehakt en pitten verwijderd (40 g)

●      2 el citroensap

●      15 g dille, grof gesneden

●      1 el tahin

●      150 g Griekse yoghurt

●      zout

●      zwarte peper

1.    Verhit de oven tot 220 °C

2.    Verpak de bieten elk afzonderlijk in een stuk aluminiumfolie, leg ze op een bakplaat en rooster ze afhankelijk van het formaat 30-60 minuten in de oven tot een erin gestoken mes er gemakke- lijk inglijdt. Ontvel de bieten als ze voldoende zijn afgekoeld en snijd ze in 1⁄2 cm dikke plakken. Doe ze in een grote kom en zet ze opzij om ze af te laten koelen.

3.    Giet de olijfolie in een kleine koekenpan en zet hem op halfhoog vuur. Voeg het komijnzaad toe en rooster het circa 3 minuten tot het gaat springen in de pan. Giet het zaad met de olie over de bieten samen met de uien, ingemaakte citroen, citroensap, 10 gram dille, 1 theelepel zout en een draai versgemalen peper. Meng alles goed en stort de salade op een grote schaal.

4.    Roer de tahin door de yoghurt en schep vier of vijf dotjes yoghurt op de salade. Roer zo min mogelijk – yoghurt en biet moeten nauwelijks gemengd zijn – en bestrooi de salade met de overgebleven dille.

 

 

 

Illustration
 
Deel dit: