Bericht

Hoofdgerecht: vega gehaktballetjes a la Librije

Geplaatst op 12 december 2019, 17:51 uur

Vega gehaktballetjes a la Librije

Ingrediënten voor 6 vega ballen (voor 2 personen)

1.    250 gr vega gehakt (ziet er bij AH uit als gewoon gehakt dat uit de gehaktmolen komt) 20 à 40 gr paneermeel)

2.    1 ei

3.    1 el mosterd

4.    1 el ketjap manis

5.    1 snuf zout

6.    ½ tl chili vlokken

7.    200 ml kruidenbouillon (200 ml kokend water met 1 kruidenbouillonblokje)

8.    25 gr boter

 

Zo maak je het

1.    Doe het vega gehakt in een beslagkom en voeg het ei, mosterd, ketjap manis, zout en de chilivlokken toe. Meng goed door elkaar.

2.    Meng beetje bij beetje het paneermeel goed door het gehakt. Check of het mengsel goed genoeg is om er ballen van te draaien. Als het te nat is, voeg je nog wat paneermeel toe. Vorm ballen van rond de 50 gram.

3.    Zet de ballen minimaal 30 minuten in de koelkast.

4.    Zet daarna een grote braadpan op het vuur, laat warm worden en voeg de boter toe.

5.    Laat de boter bruin worden. Doe voorzichtig de ballen in de pan en braad ze rondom bruin.

6.    Maak ondertussen de bouillon door het bouillonblokje op te lossen in 200 ml heet water. Als de ballen rondom bruin zijn, leg je de deksel schuin op de pan en schenkt voorzichtig de kruidenbouillon in de pan. Pas op want er komt veel stoom vanaf af en het kan gaan spetteren. Wanneer de deksel schuin op de pan ligt is het veiliger om de bouillon erbij te gieten.

7.    Roer de bouillon even door, zodat de boter goed gemengd kan worden. Leg nu de deksel helemaal op de pan en draai het vuur laag. Laat de vega ballen ongeveer 40 minuten gaar stoven. Doe de deksel de laatste 5 à 10 minuten van de pan, zodat de de jus lekker in kan koken. Kijk wel uit dat het niet te hard gaat zodat het aan kan branden.

Hierbij kun je heerlijke aardappel gratin, geroosterde bloemool en bietensalade a la Ottolenghi maken. Zie voor die recpeten het volgende bericht met bijgerechten. 

Eet smakelijk!

 

Illustration
 
Deel dit: