Bericht

Wij zijn de Buren

Geplaatst op 23 november 2017, 10:54 uur

Rond de jaarwisseling verhuizen 81 statushouders en jongeren in woonproject LOhuizen aan de Th. K. van Lohuizenlaan. Op maandag 13 november kwamen bewoners uit het Oostelijk Havengebied samen om na te denken over een warm welkom voor deze nieuwe buren. De bijeenkomst, onder de naam Wij zijn de Buren, vond plaats in Buurtcoöperatie OHG, De Eester.

Lohuizen
LOhuizen bestaat uit 81 studio’s en appartementen, variërend van 14 tot 32 vierkante meter. Alle bewoners in dit woonproject zijn tussen de 18 en 28 jaar oud. De helft van de bewoners zijn statushouder, de andere helft zijn Nederlandse jongeren.

Betrokken partijen
Om de integratie van statushouders te stimuleren en om binding tussen de bewoners en de buurt een kickstart te geven, gaan de bewoners samenwerken aan het bouwen van een community waarin iedereen zich thuis voelt. Hierbij spelen in ieder geval drie partijen een belangrijke rol: Socius, Buurtcoöperatie OHG en BOOST.

- Socius zal zich met name bezig houden met interne community vorming en de coördinatie van het zelfbeheer. Onder zelfbeheer valt alles wat nodig is om een veilige, schone, leefbare en gezellige woonomgeving te maken en houden. Denk hierbij aan het afhandelen van onderhoudsverzoeken en het bijhouden van de e-mail en social media.

- Buurtcooperatie OHG richt zich daarentegen op het vormen van een community als buurt. Margreet Zandbergen is aangesteld om dit project te coördineren. Zij zal connecties maken tussen de bewoners van LOhuizen en de andere buurtbewoners en zal ruimte scheppen voor verbindende initiatieven.

- In de Transvaalbuurt is een soortgelijk project gestart onder de naam BOOST. BOOST is een mooi voorbeeld van een ontmoetingsplek waar vluchtelingen & buurtbewoners zelf integratie op gang brengen. Zij zullen met hun ervaring en kennis ondersteuning bieden bij de start van LOhuizen.

Wil je op de hoogte gehouden worden van LOhuizen, stuur dan een mail naar Margreet via  lohuizen@buurtcooperatieohg.nl

Brainstormen
Na de kennismaking en update gingen bewoners zelf aan de slag. In de vorm van een world-café werden de volgende vier thema’s behandelt. Een terugkeren onderwerp was het belang van wederkerigheid en empowerment. Onze nieuwe buren zullen ondersteuning nodig hebben, maar hebben tegelijkertijd hun eigen talenten en krachten. Écht helpen doe je door goed te luisteren en de ander in zijn/ haar kracht te zetten. Bij alles wat georganiseerd zal worden, wordt dit in gedachten gehouden. Het onderstaande geeft een overzicht van de ideeën van de aanwezige bewoners.
 

- De Weggeefmarkt
De studio’s en appartementen in LOhuizen worden leeg opgeleverd. Om onze nieuwe buren te helpen met het inrichten van hun woning wordt een Spullenfeest georganiseerd, een markt waar (bijna) niet gebruikte spullen een tweede leven krijgen. Mocht je huisraad, meubels, kunst, keukengerei, boeken, kleding etc. niet meer gebruiken, laat het ons dan weten! We zijn momenteel ook nog op zoek naar organisatoren voor dit evenement en mensen die op 6 januari kunnen helpen. Via deze link vind je meer informatie over dit project.

- Uitwisseling van cultuur
Tijdens Wij zijn de Buren werd de wens uitgesproken om te investeren in een buurt waar alle  bewoners zich thuis kunnen voelen, ongeacht culturele verschillen. Sterker nog, we willen leren van deze culturele verschillen. Zo ontstonden ideeën als het uitwisselen van recepten, muziek, literatuur, dans, film, poëzie, etc. Maar ook werd gedacht aan thematische uitwisseling van cultuur: avonden waarbij onderwerpen zoals de liefde of ouder worden centraal staan.

- Taal
Onder de statushouders bevinden zich mensen uit o.a. Syrië, Eritrea, Tibet en Ethiopië. Sommige van hen spreken al een aardig woordje Nederlands terwijl andere pas net zijn begonnen met het leren van de Nederlandse taal. Verbinding met en begrip voor de ander start bij het spreken van de zelfde taal. We zoeken daarom mensen die als tolk kunnen optreden of kunnen helpen met het opzetten van een taalcafé of taalbuddy-project. Ook huiswerkbegeleiding en hulp bij oefenen voor het inburgeringsexamen is meer dan welkom. Via deze link vind je meer informatie over dit project.

- Informatie
Onze nieuwe buren, met name de statushouders, hebben veel nieuwe indrukken en informatie te verwerken. Hoe is de zorg in Nederland geregeld? Waar moet ik zijn voor het aanvragen van huurtoeslag? Kan ik in Nederland nog studeren? Om hen wegwijs te maken in de wirwar aan formulieren, regeltjes en regelingen kunnen o.a. trainingen worden gegeven, een formulieren-brigade worden opgericht of er kan een administratie-café worden gestart (niet alleen handig voor nieuwe bewoners!).

- Gemeenschappelijke ruimte
In LOhuizen is een ruimte van 48 vierkante meter met een keukentje en toilet. Deze ruimte is bestemd voor gemeenschappelijk gebruik en kan (in overleg met de bewoners) worden ingezet voor buurtprojecten. Tijdens Wij zijn de Buren dachten buurtbewoners o.a. aan het creëren van een fijne plek om te kunnen zitten als buurtbewoner. Een plek waar je (écht goede) koffie/ thee kan drinken, een krantje kan lezen of spelletjes kan spelen met de bewoners. Het zou een leerplek kunnen zijn voor barista’s, een ruimte waar maandelijks een buurtmaaltijd wordt georganiseerd of een plek voor een vrijdag- of zondagmiddagborrel (incl. hapjes uit eigen keuken).

- Rondleidingen
Om onze nieuwe buren bekend te maken in de buurt worden rondleidingen georganiseerd door het Oostelijk Havengebied. Wil jij meehelpen met het opzetten van deze rondleidingen of zelf mensen rondleiden? Dat kan! Je hulp is meer dan welkom! Via deze link vind je meer informatie over dit project.

- Whatsapp-groep
In de Lohuizen groepsapp worden oproepen gezet als ‘wie heeft zaterdagmiddag tijd om te helpen verhuizen?’ of ‘Is er iemand die kan helpen met het bereiden van een buurtmaaltijd?’. Natuurlijk staat het je vrij om ieder moment uit de groeps-app te stappen. Wil je toegevoegd worden aan deze groepsapp, stuur dan een mail met je naam en telefoonnummer naar lohuizen@buurtcooperatieohg.nl.

- Elkaar helpen
Wie kan mijn afvoer repareren? Hoe werkt het OV en verkeer in Amsterdam? Wat is de weg naar werk of zelfstandig ondernemen? Wie leert mij fietsen? Hoe spreek ik zo snel mogelijk Nederlands? Wie kan mij leren met de computer om te gaan? Buren die elkaar helpen (eenmalig of in de vorm van een maatjesproject) zorgen voor meer verbinding en saamhorigheid in de buurt. Deze vorm van hulp kan geïnitieerd worden door een vraag- en aanbodprikbord of in samenwerking met de Buurtbel.  

- Overig
Andere ideeën die ter sprake kwamen waren een fotosafari, sportmiddagen, picknick op Javaeiland, samen naar de markt, een kunstproject  fietsen, met de pont naar Noord, wandelen door de buurt of door de natuur, samen werken in de moestuinen, aansluiten bij de Buurtloop OHG in mei en bv een loopgroep starten,  een voetbaltoernooi, wandelgroep, hardloopgroep. 

Contact
Wil je op de hoogte gehouden worden van dit project of heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact op met Margreet Zandbergen via lohuizen@buurtcooperatieohg.nl.

Deel dit: