Bericht

Locafora - een platform voor lokaal, biologisch voedsel in OHG

Geplaatst op 27 juni 2016, 12:04 uur

In juni start de online biologische buurmarkt Locafora een Afhaalpunt in restaurant Oceaan. Locafora is een platform voor lokaal, biologisch voedsel. Eigenlijk een ouderwetse zaterdagse buurtmarkt, maar dan in een moderne online variant.

TEKST: SIMONE SLOTBOOM

FOTO: STICHTING BIOLOGISCH GOED VAN EIGEN ERF

Al eerder lanceerde Locafora met succes een Afhaalpunt op de Kadijken en nu volgt het Borneoeiland. Initiatiefnemer Iris van de Graaf vindt de rol van supermarkten op ons bord veel te groot. Locafora is een schakel tussen consument, boeren en lokale producenten. Een marktplaats voor gezonde verse voeding. Biologische producten zijn direct te bestellen met één klik op de knop en af te halen in de buurt.

De aanbieders van producten op de website huren als het ware een virtueel kraampje en bepalen zelf hun prijs. Op dinsdag bestellen en betalen, betekent op zaterdag afhalen. De website biedt een ruime keuze aan brood, beleg, vlees, vis, zuivel en groente. Door deze formule verdient de boer meer en is de consument vaak voordeliger uit. Ook zijn de producten supervers, want er wordt geoogst op bestelling. Dit betekent ook minder restafval, wat weer ten goede komt aan het milieu. Daarnaast zijn door deze manier van werken ook bijzondere, gevoelige producten verkrijgbaar zoals raapsteeltjes en rabarber. Deze zijn vaak niet in de supermarkt te vinden omdat ze niet lang in het schap kunnen liggen. 

Iris roemt ook de smaak van de producten. De biologische rucola bijvoorbeeld is niet alleen kakelvers maar ook veel lekkerder dan die uit grootwinkelbedrijven. En Iris weet waarover ze het heeft. Ze werkt al vijftien jaar voor Stichting Biologisch Goed Van Eigen Erf met lokale boeren die rechtsreeks aan de consument verkopen. Ze ondersteunt hen met promotiecampagnes en de ontwikkeling van nieuwe afzetkanalen. Locafora is daar één van en Iris en haar zakenpartner Jan Belon fungeren louter als een soort marktmeester die bepaalt wie welk kraampje in welke buurt krijgt. Het concept van Iris en Jan brengt de bewoners van het Oostelijk Havengebied en omstreken op een vernieuwende manier terug in de tijd, de tijd waarin de boeren hun gezonde oogst zelf verkochten op de markt, zonder tussenkomst van derden.

Illustration
 
Deel dit: