Activiteit

Themawandeling migratie met kunst en geschiedenis

zondag 1 september 2024 , 14:00 - 16:30 uur
Illustration

We beginnen bij Museum Perron Oost, daar bespreken we het werk van Nazif Lopulissa. We eindigen bij de Kompaszaal, de voormalige aankomst en vertrekhal van de KNSM. Daar kunnen de wandelaars aansluiten bij het programma van de Kompaszaal of weer mee teruglopen naar Museum Perron Oost via de Nieuwe KHL, waar vertelt wordt hoe migranten vroeger ontsmet werden op doorreis.

Vertrektijden op de verschillende locaties volgen nog.

Nazif Lopulissa (Tiel, 1991) studeerde in 2016 aan de Willem de Kooning Academy in Rotterdam af en begint in 2024 aan de Rijksacademie  te Amsterdam een masterstudie.

Nazif gelooft dat, net zoals verhalen, geschiedenissen en plaatsen worden herschreven, ook mythen die door migratie worden meegebracht makkelijk van betekenis kunnen veranderen. Beelden kunnen worden vervaagd, opgeknipt en weer aan elkaar genaaid, waarbij elke vertelling ze tot iets nieuws maakt. Het is die gelaagdheid die hij in zijn werk blootlegt: in gradiënt-werken die hij op doek schildert, uitknipt en weer aan elkaar naait, en in collage-werken die bestaan uit meerdere lagen van op elkaar genaaide uitgesneden doek.

In zijn poging om zijn familiegeschiedenis te verbergen en te onthullen, met het vermogen om het verleden en de toekomst voor de komende generaties te wissen en te creëren, maakt hij gebruik van ikat-weven en bleekmiddel. Met een combinatie van sculpturale en schilderkunstige tradities vraagt hij ons en zichzelf, 'kan het doek het gewicht van erfgoed dragen?'

Nazif, wiens werk tentoongesteld is in onder andere Kunsthal Rotterdam, Tate Modern en Museum Boijmans van Beuningen, won in 2022 de Wolvecampprijs voor schilderkunst.

De expositie van Nazif is onderdeel van de tentoonstellingsreeks Fluxus Corporum, die te zien is bij Museum Perron Oost van juli t/m december 2024

Locatie
Museum Perron Oost
Kosten
Gratis
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Omschrijving doelgroep 
Liefhebbers van kunst en sociale geschiedenis.
Deel dit: