Activiteit

De wondere wereld van de 31-toonsmuziek

zondag 10 december 2023 , 11:00 - 12:00 uur
Illustration

Vokalprojekt 31 brengt de beste voorbeelden van 31-toonsmuziek die door vier zangers en 31-toonsorgel kan worden uitgevoerd, afgewisseld met muziek in de middentoonstemming. De 31-toonsstemming levert wonderlijke en fascinerende muziek op waarbij de verschillende stemmen prachtig kleuren als ze samen harmonieën creëren. 

Stichting Huygens-Fokker richtte Vokalprojekt 31 in 2015 op om de bijzondere mogelijkheden van het 31-toonssysteem en de middentoonstemming in oude muziek en nieuwe muziek ten gehore te brengen. Het eerste concert vond plaats tijdens MicroFest Amsterdam 2015. Daarna heeft het baanbrekende vocale ensemble verschillende concertprogramma’s uitgevoerd waarvan nu de beste stukken te beluisteren zijn.

Werken uit de renaissance, vroege barok en de huidige tijd die het bijzondere vermogen van de menselijke stem om microtonen te zingen demonstreren, worden tijdens dit programma met elkaar afgewisseld. Zo klinken de vroeg moderne intonatie-oefeningen van Jan van Dijk na de grensverleggende madrigalen uit de renaissance van Nicola Vicentino. Een oud vocaal werk van Luca Marenzio is te horen tussen een sfeervolle compositie van de eigentijdse Duitse luitist Andreas Arend en een compositie voor vier stemmen uit 1952 van Henk Badings. Ook wordt de beroemde muziek van Carlo Gesualdo gezongen, na een door Sander Germanus gecomponeerde opera in vier minuten over de moord van Gesulado op zijn vrouw Donna Maria. Het concert sluit af met de première van een nieuw werk van componist en muzikale duizendpoot Matthias Kadar. Kortom, een uniek concert en een 'must' voor de avontuurlijke luisteraar!

Locatie
Muziekgebouw aan 't IJ, Kleine Zaal
Kosten
Met korting
Kosten toelichting
17,50 euro normaal, 14 euro met CJP of Stadspas
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
omschrijving doelgroep 
Liefhebbers van zang, vocale muziek, barok, renaissance, modern, orgel, stemmingen
Documenten
Deel dit: