Activiteit

Kijk niet weg - expositie met publieksprogramma

zo 16 apr 2023 - zo 25 jun 2023 , 0:00 - 0:00 uur
Illustration

Installatie Kijk niet weg - Stella Toonen  16 april t/m 25 juni 

Opening 16 april tussen 17.00 en 18.00 uur.

Cruquiusweg 11 Amsterdam

24/7 te zien vanaf het monumentale perron

Er wordt weleens gezegd dat je zeker tot 4 generaties terug dient te kijken om jezelf te kunnen begrijpen.

Veel mensen erven de traumatische ervaringen van hun overgrootouders, grootouders en ouders. Ze worden veelal stilzwijgend doorgegeven. Stella weet uit haar eigen familie dat sommige verhalen makkelijker gedeeld worden met de derde generatie. Haar opa en oma deelden hen oorlogsverhalen moeilijk met hun kinderen, met de kleinkinderen ging dat stukken makkelijker.

Stella Toonen heeft haar artistieke visie op het jaarthema Leven met oorlog verwerkt in een installatie met publieksprogramma. Stella is een jonge, speelse kunstenaar/ontwerper met een sterke focus op textiel. In haar werk speelt ze in op actuele situaties in de wereld, op een manier die dicht bij haarzelf staat.

In het perronhuisje is de installatie van Toonen te zien, geïnspireerd op het verhaal van Edwin. Zijn vader werd eind jaren 40 uitgezonden naar Indonesië vanwege de 'politionele acties' en zijn moeder kwam in 1945 als 12-jarig meisje vanuit Amsterdam terecht tussen de soldaten tijdens de Russenoorlog op Texel.

Gebruik makend van de zachte kracht van textiel, duikt ontwerpster Stella Toonen in de wereld van Edwin. Hij groeide na de Tweede wereldoorlog op bij ouders die allebei zwaar getekend waren door de oorlogsjaren. Op den duur werd zijn slaapkamer een toevluchtsoord: hier ontvouwde zich de weerbare kracht van zijn fantasie, tegen de gebroken wereld om zich heen.

Programmering 5 mei
Vanaf 15.00 uur zijn er ontmoetingen tussen 2 mensen van verschillende generaties bij de installatie van Stella Toonen. Ze gaan in gesprek over het thema leven met oorlog, waarbij ze vanuit hun eigen ervaringen verhalen delen. Je kan je daarvoor aanmelden via info@museumperronoost.nl, spontaan langskomen of uitgenodigd worden.
Uiteindelijk schrijft ieder duo een kaart aan de volgende generatie die zal komen. Wat wil je die generatie meegeven?

Ook organiseert Museum Perron Oost een vrijheidsmaaltijd. Meer informatie hierover is op deze pagina te lezen.

Dit programma is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar oud.

Programma 24 mei - evenement Generaties vooruit

Stella is een oplossingsgericht denker. Daarom wil ze naast de realisatie van de tentoonstelling en programmering op 5 mei die inzoomt op de afgelopen generatie, graag inzoomen op de toekomst. Wat kunnen we uit een persoonlijk verhaal als dat van Edwin leren? En hoe kan er meer preventief gehandeld worden voor de volgende generaties? In samenwerking met Hanne Küpers organiseert Stella een avond in de Eester over het thema Future Design in relatie tot oorlog. Waarbij we stilstaan bij de vraag of wij goede voorouders zijn.

Locatie
Museum Perron Oost
Kosten
Gratis
Kosten toelichting
Vrijwillige bijdrage
Leeftijd
Vanaf 6 jaar
start / einde
Gestart op zo 16 april 2023. Beëindigd zo 25 juni 2023
Illustration
 
Deel dit: