Aanbod

Kunst op Recept

Zorg

Geef uw patiënten en cliënten een inspirerend steuntje in de rug!

Kunst op Recept is bestemd voor mensen met lichte psychische klachten en psychosociale problemen. Voor mensen voor wie medicijnen of psycho-sociale zorg niet meteen passend is. Samen met een beeldend kunstenaar, fotograaf of musicus herontdekt iemand zichzelf via een inspirerend traject op maat. Dit werkt zowel preventief als therapeutisch.

Signalen

Heeft u cliënten die vaak terugkomen met moeilijk te duiden klachten zonder vindbare lichamelijke oorzaak? Kent u mensen die onrustig zijn of stress hebben? Komen er op uw spreekuur mensen die ingrijpende gebeurtenissen meemaken zoals rouw, scheiding of verlies van werk? Of mensen die een praatje komen maken omdat ze te weinig mensen zien?

Voorbeeldvragen om de doorverwijzing vast te stellen:

• welke concrete situaties vormen de aanleiding voor de klachten?

• van welke gevoelens heeft de cliënt het meeste last?

• vermijdt de cliënt situaties of activiteiten?

• ondervindt de cliënt steun van de omgeving of juist niet?

• is in het verleden met plezier deelgenomen aan dans, beeldende kunst, zang, schrijven, theater of muziek?

Voorlichting voor uw cliënt Welzijn op Recept heeft divers aanbod zoals sporten of vrijwilligerswerk. Kunst op Recept is daar één van de opties van. Deelname aan culturele activiteiten prikkelt de geest. Voorbeelden zijn: een nieuw talent aanboren zoals gitaar leren spelen, voorpret krijgen voor een theatervoorstelling of gevoelens leren verbeelden via dans.

Kunst op Recept

‘Kunst maken kan een stabiliserend effect hebben bij onrust, kan het denken bevorderen, het overige gedrag veranderen en de hartfrequentie, de bloeddruk en de bloedspiegels van het stresshormoon cortisol normaliseren’.

Dick Swaab arts en neuropsycholoog

Illustration
 
Illustration
 
Documenten

Geplaatst op 22 januari 2021, 14:03 uur
Deel dit: