Bericht

Poëzie-Bankje' gedicht van de week

Geplaatst op 14 november 2019, 17:25 uur

'Soms ontmoet je iemand' van Danie Marais (Zuid-Afrika) met vertaling van Robert Dorsman. Een snorrende kat in de hoofdrol.

Danie Marais (1971) is een Zuid-Afrikaanse schrijver en dichter.
Begon met gedichten te schrijven in 1996 tijdens zijn studie in Duitsland (Universiteit van Oldenburg) om uiting te geven aan zijn eenzaamheid. In 2002 keerde hij terug naar Zuid-Afrika. Zijn debuut-bundel “In die buitenste ruimte”verscheen in 2006. Hiervoor onving hij de Eugène Marais-, Ingrid Jonker- en UJ-debuutprys. Zijn gedichten kunnen getypeerd worden als parlandopoëzie of praatvers*). In 2007 deed hij mee aan Poetry International in Rotterdam waar dit gedicht werd opgenomen in de bundel “Hotel Parnassus. Poëzie van dichters uit de hele wereld”. Ook nam hij deel aan Poetry Africa 2007 in Durban. Tegenwoordig werkt hij als freelance journalist in Cape Town. Meer lees je op Wikipedia (Zuid-Afrikaans).

Zijn gedicht in het Zuid-Afrikaans lezen? Klik dan hier.

Andere gedichten van deze dichter vind je op PoemHunter.com.

 

Wil je het gedicht van de week rechtstreeks op je mailadres ontvangen, dan kan dat door een aanmelding via  www.tinyletter.com/gedichten.

 

*) Parlandopoëzie of praatvers
Type gedicht dat als genre opgang maakte in de eerste helft van de 20e eeuw. Prosodisch gezien heeft het praatvers trekken van de poésie parlante (vrij vers-2) en van het dynamisch vers. Als reactie op de klassieke dichtkunst is parlandopoëzie gekenmerkt door het ontbreken van traditionele vormen van beeldspraak en andere stijlfiguren. Als reactie op sommige taalexperimenten uit het modernisme streeft men in dit genre naar eenvoud en begrijpelijkheid, met een voorkeur voor de anekdote.
Parlandopoëzie is beoefend in de kring van het tijdschrift Forum (1932-1935). Bekend is de bundel Parlando (1930) van E. du Perron. Latere beoefenaars van deze dichtvorm zijn o.a. J. Bernlef en K. Schippers (vgl. neorealisme).
LIT: Bronzwaer; Gorp; MEW; Wilpert. [G.J. Vis]
Gelezen in de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL)

Illustration
 
Deel dit: